5 millió jent ér egy ghánai bevándorló élete Japánban

A japán hatóságok keze között lehellte ki lelkét egy ghánai bevándorló, aki már húsz éve élt a távol-keleti szigetországban. A család 130 millió jent követelt, de végül 5 milliót kapott /ez valamivel több, mint tízmillió forint/.

Mi történt? A ghánai bevándorló 23 éves korában érkezett Japánba- turista vízummal. Nem tért haza, hanem Japánban maradt. Sokféle munkát végzett: dolgozott gyárban, volt szemetes, de olykor grafikáit is el tudta adni. Megismerkedett egy japán lánnyal. Összeköltöztek, de nem házasodtak össze! Gyermekük sem született. Egyszer aztán lecsapott a hatóság: a ghánai bevándorlót kiutasították! Erre a ghánai-japán pár gyorsan összeházasodott, de kiderült: a hatóságoknak ez kevés! Közös gyerek jelentett volna oltalmat, de az nem született. Így feltették a ghánai bevándorlót egy Kairóba induló gépre. Ő ellenkezett. Erre megbilincselték és a szájába valamilyen rongyot tömtek. Valószínűleg emiatt fulladt meg.
A bevándorló Ghanaban élő mamája és a japán özvegy pert indított a japán állam ellen. 130 millió jent követeltek/ mintegy 300 millió forint/. A per elhúzódott, a japán özvegyét kirúgták a munkahelyéről mondván, hogy szégyent hozott az országra. Most végre a bíróság döntött Tokióban: elismerte a japán állam felelősségét a ghánai bevándorló halálában, és 5 millió jen kártérítést ítélt meg a családnak.
Közben a konzervatív kormány miniszterelnöki hivatala közzétette a demográfiai előrejelzéseket, melyek szerint Japán kihalhat, ha nem jönnek a bevándorlók.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez