Ima az oroszlánkölykökért Dél-Afrikában

Desmond Tutu érsek lánya mondott imát Johannesburgban azokért az oroszlánkölykökért, akiket farmokon nevelnek fel, hogy aztán könnyű vadász zsákmány legyen belőlük!

Az egész világon voltak felvonulások Rio de Janeirótól Aucklandig, Johannesburgban több mint 3000 ember állt ki az oroszlánkölykök mellett, akiket a külföldi turisták számára tenyésztenek Dél-Afrikában. Hányan vannak? 5-8000-re becsülik a számukat, körülbelül 160 farmon foglalkoznak oroszlán tenyésztéssel. Mit jelent ez a gyakorlatban? Azt, hogy a kis oroszlánok ketrecben nőnek fel, ott fényképezhetik őket a turisták. De minthogy szelidek, meg is lehet simogatni őket- a gyerekek legnagyobb örömére. Amint viszont golyóérettek lesznek azonnal könnyű vadász zsákmány válik belőlük!

A vadász turisták terepjárókból lövik ki őket- puskával vagy nyíllal. Otthon aztán eldicsekednek a vadász kalanddal! Honnan jönnek a koca vadászok, akik szelíd oroszlánok kilövésével büszkélkednek otthon? 55% az USA-ból érkezik Dél-Afrikába, 40% Európából: német és brit vadászok mellett vannak lengyelek és magyarok is! Évente mintegy 2500 oroszlán trófea kerül így az Egyesült Államokba, és körülbelül 1200 Európába. Az oroszlán hasznosítása nem ér véget a vadászattal! Egy oroszlán csontváz 1000 dollárt ér! Miért? Mert megőrlik, és aztán tigrisporként árusítják Kínában és más ázsiai országokban! A kínai hagyomány szerint a hanyatló férfiasság legjobb ellenszere a tigrispor. Így az oroszlánból készült tigrisporból 10 deka 1000 dollárt ér Kínában!

A tiltakozók is tudják: nagy üzlet az oroszlán tenyésztés. Kár is lenne a betiltását követelni Dél-Afrikában hiszen akkor a szomszédos országok állnának rá erre a jól jövedelmező bizniszre. Ehelyett nemzetközi szankciókat sürgetnek a kölyök oroszlánok védelemben, akik jelenleg a külföldi koca vadászok olcsó célpontjai Dél-Afrikában.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez