Átszelheti az Atlanti-óceánt egy fehér cápa

Egy Lydia névre keresztelt nagy fehér cápa történelmet írhat, mint fajának első képviselője, mely átszelte az Atlanti-óceánt.

A műholdas nyomkövetővel ellátott, 4,4 méteres nőstény jelenleg a Közép-Atlanti-hátság felett, az óceán keleti és nyugati részét elválasztó egyfajta határvonal felett úszik.

Lydiát az Ocearch tudományos projekt égisze alatt látták el nyomkövetővel Floridában. A cápa több mint 30 ezer 500 kilométert tett meg a nyomkövető felszerelése óta.

Lydia jelenleg nagyjából 1600 kilométerre jár az írországi County Cork és a brit Cornwall partjaitól, illetve mintegy 4800 kilométerre a floridai Jacksonville-től, ahol 2013 márciusában ellátták a műszerrel.

A kutatók szerint bár a cápa jelenleg közelebb jár Európához, mint Észak-Amerikához, technikailag addig nem szeli át az Atlanti-óceánt, míg maga mögött nem hagyja a Közép-Atlanti-hátságot. Amennyiben sikerül, az első nagy fehér cápa lehet, mely az Atlanti-óceán keleti részéig jut.

A Ocearch projekt célja adatokat gyűjteni a cápák mozgásáról, biológiájáról és állapotáról a hal és az emberek védelme, illetve az oktatás érdekében.

Bár Lydia útja lenyűgözőnek számít, a cápákról ismeretes, hogy maratoni vándorlásokat hajtanak végre. Egy Nicole nevű fehér cápa például kilenc hónap alatt – 2003 novembere és 2004 augusztusa között – Dél-Afrikától leúszott Ausztráliáig, majd vissza, ez a kör több mint 20 ezer kilométer.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez