Békefenntartókra támadtak a Kongói DK-ban

A támadás az ország keleti régiójában történt, ahol hemzsegnek a különböző lázadó szervezetek, amelyek hadban állnak a központi vezetéssel, illetve az ENSZ békefenntartó missziójával is.

A MONUSCO jelentette, hogy a két támadó motorkerékpáron környékezte meg a békefenntartók egyik katonai járművét, ezt követően gránátot hajítottak a járműre. A detonációban öt kéksisakos sérült meg, a támadóknak pedig gond nélkül sikerült elmenekülniük a helyszínről. Az akciót a Mavivi de Beni repülőtér közelében hajtották végre. A MONUSCO jelezte, hogy a támadás ellenére tovább folytatják a küzdelmet a lázadók ellen a térségben.

Észak-Kivuban jelenleg a kongói kormányerők közösen harcolnak az ENSZ békefenntartóival, hogy hosszú évtizedek után rendet tegyenek az ásványkincsekben gazdag, de rendkívül problémás régióban. A térségben jelenleg az ugandai radikális iszlamista ADF-NALU lázadó szervezet jelenti a legnagyobb veszélyt. A lázadók 2013 decemberében lendültek ismét akcióba és több civilek lakta települést is megtámadtak.

A mostani támadást azután hajtották végre az ugandai lázadók, miután a kongói kormányerők megsemmisítették a lázadók egyik bázisát. A kinshasai vezetés közölte, hogy eltökélt szándékuk megtisztítani a régiót a lázadóktól és ígéretet tettek arra, hogy az ADF-NALU szervezetet napokon belül felszámolják.

Az ADF-NALU két ugandai lázadó szervezet szövetségéből jött létre. A 2000-es évek közepén még Ugandában harcoltak, de a kampalai kormányerőknek sikerült őket kiszorítani az országból és azóta a Kongói DK keleti régiójában működnek. A két lázadó szervezet elsősorban emberrablásokra szakosodott, de rendszeresen támadnak meg keresztények lakta falvakat. Az egyik legvéresebb akciójukat karácsony napján hajtották végre Beniben, ahol 40 civilt mészároltak le. A kongói és az ENSZ békefenntartó misszió becslései szerint a két szervezetnek körülbelül 1400 harcedzett fegyverese van.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez