Búcsú az elefántcsonttól az Eiffel torony árnyékában

3 tonna elefántcsontot semmisít meg Franciaország nyilvánosan a Mars mezőn. Európában ez az első ilyen akció. Nemrég Washingtonban volt hasonló, ahol Obama elnök utasítására 6 tonna elefántcsont vált porrá…

698 agyar és 15 357 elefántcsontból készült tárgy lesz az enyészeté. “Ezzel azt akarjuk tudatni a világgal, hogy az elefántcsontnak nincs értéke!”- mondta a francia elnök környezetvédelmi tanácsadója. Franciaország az első európai állam, amely így cselekszik. Kenya már 1989-ben porrá zúzott 12 tonna elefántcsontot, hogy így riassza el az orvvadászokat. Ebben az évben nyilvánították bűnténynek a védett állatok vadászatát, és ezen belül is az elefántcsont-kereskedelmet. Hong Kongban hamarosan 12 tonna elkobzott elefántcsontot semmisítenek meg. Kína a leggyakoribb végcélja az elefántcsont-kereskedelemnek. Három afrikai országban a legaktívabbak az orvvadászok: Kenyában, Ugandában és Tanzániában. Öt ázsiai ország a legnagyobb fogyasztója a fehér aránynak-, ahogy az elefántcsontot Kínában nevezik. Mindenekelőtt maga a mennyei birodalom, majd Vietnam, Thaiföld, Malajzia és a Fülöp szigetek.

Londonban február 12-én és 13-án csúcskonferencia lesz- Károly hercegnek, a trónörökösnek a védnöksége alatt. A nemzetközi tanácskozásokon újabb szankciók várhatók az orvvadászok illetve az elefántcsont kereskedők ellen. Afrikában a fanatikus milíciák egyik legfőbb pénz forrása az elefántcsont kereskedelem. A szomáliai Al Shabab, az Úr Ellenállóinak Hadserege, melyet Kony tábornok alapított Ugandában vagy a Seleka a Közép-Afrikai Köztársaságban jelentős részben abból él, hogy megszervezi az elefántok orvvadászatát, és biztosítja, hogy az illegális áru eljusson a kikötőkbe. Tavaly minden rekordot megdöntött az orvvadászat: még nem végleges adatok szerint több mint 41 tonna illegális elefántcsontot foglaltak le a világban.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez