Polgárháborútól tartanak Dél-Szudánban

Egyre feszültebb a helyzet Dél-Szudánban, ahol december 16-án katonák egy csoportja puccsal próbálta meg eltávolítani Salva Kiir elnököt a hatalomból. A fegyveres összecsapások az óta  átterjedtek az ország más régióira is. Az ENSZ és a környező országok aggódnak a kialakult krízis miatt, ami könnyen polgárháborúba taszíthatja az országot. Ban Ki Moon ENSZ főtitkár közben felszólította Salva Kiir elnököt, hogy tegyen meg mindent az erőszak megfékezése érdekében.    

 Negyedik napja folytatódnak a fegyveres összecsapások Dél-Szudánban, ahol a hadsereg elveszítette ellenőrzését Jongeli és Kelet- Egyenlítő tartomány fővárosa felett. A dél-szudáni vezetés továbbra is Rieck Machar volt elnököt vádolja a kialakult krízis helyzet miatt, aki ellen hajtóvadászatot indítottak. Macharhoz hű katonák december 16-án egy puccsal próbálták meg elmozdítani Salva Kiir elnököt a hatalomból, de nem jártak sikerrel. A puccskísérlet óta több katona is dezertált a hadseregből, akik Peter Gadet parancsnok vezetésével megtámadták Jonglei tartomány fővárosát, Bort. Bor 150 km-re található a fővárostól. A helyi polgármester azt mondta, hogy a városban heves összecsapások robbantak ki és kitört a pánik. A dél-szudáni Vöröskereszt információi szerint legalább 19 ember halt meg a lövöldözésben. Az UNMISS békefenntartó misszió szóvivője Joe Contreras pedig azt közölte, hogy több százan menekültek el a harcok elő a városban és a többségük az ENSZ misszió helyi bázisán keresett menedéket. Szemtanuk a BBC-nek azt mondták, hogy a lázadó katonák több rendőrállomást és egy börtönt is megtámadtak Borban.  A ki és bevezető utakat pedig lezárták a lázadók. A dél-szudáni hadsereg szóvivője Philip Aquer ezredes a Reuters hírügynökségnek megerősítette, hogy elveszítették az ellenzőrést a város felett.    

A dél-szudáni fővárosban, Jubában jelenleg nyugalom van, ahol a kormányerőknek sikerült teljes egészében ellenőrzésük alá vonni a különböző negyedeket és körzeteket. A nemzetközi repülőteret is megnyitották és a forgalom is helyre állt. Ennek ellenére továbbra is rendkívül feszült a légkör. A brit nagykövetség bejelentette, hogy evakuálják a külképviselet személyzetének jelentős részét és az országban tartózkodó brit állampolgároknak is segítenek a hazajutásban. Az amerikai külügyminisztérium jelezte, hogy megerősítik a nagykövetségük védelmét a dél-szudáni fővárosban.  Egy C-130-as katonai repülőgéppel pedig 120 amerikai állampolgárt, illetve 28 külföldi diplomatát evakuáltak az országból. 

Micheal Makuei Lueth dél-szudáni információs miniszter megerősítette, hogy a fővárosi puccskísérlet során 500-an haltak meg és 800-an megsebesültek. Salva Kiir elnök jelezte, hogy hajlandó párbeszédet kezdeni Riek Machar volt alelnökkel, akit a puccskísérlet kirobbantásával vádol. Az ellenzéki politikus a Sudan Tribune napilapnak adott interjújában cáfolta az ellene felhozott vádakat és határozottan kijelentette, hogy semmi köze a december 16-i puccskísérlethez.  A politikus szerint Kiir elnök arra használja fel az országban kialakult felfordulást, hogy leszámoljon politikai riválisaival. Az ellenzéki politikus azt állította, hogy továbbra is az országban tartózkodik.

Eközben a környező országok külügyminiszterei bejelentették, hogy Dél-Szudánba utaznak, hogy segítsenek megoldást találni az erőszak megfékezésére. Az ugandai kormány részéről bejelentették, hogy a lezárják a dél-szudáni határátkelőket. Kenya viszont jelezte, hogy a határokat továbbra is nyitva tartják és készen állnak a menekültek fogadására. Az ENSZ információi szerint 20 ezer ember menekült el eddig Dél-Szudánból. Jelenleg 8000 kéksisakos állomásozik az országban, de arról nem érkeztek hírek, hogy a békefenntartók beavatkoznak-e a krízis rendezésébe.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez