Dél-szudáni puccskísérlet – Több embert őrizetbe vettek

Dél-Szudánban őrizetbe vettek tíz politikust, közöttük Kosti Manibe volt pénzügyminisztert és a júliusban menesztett kormány több más volt miniszterét a hétfői puccskísérlettel kapcsolatban – közölte kedden a dél-szudáni kormány.

 

Ban Ki Mun ENSZ-főtitkár párbeszédet szorgalmazott a szembenálló felek között. Közben Washington elrendelte a nem létfontosságú diplomáciai személyzetének evakuálását az országból és bezárta ottani nagykövetségét. A Salva Kiir elnök által az államcsínykísérlet megszervezésével vádolt Riek Machar volt alelnök szökésben van, négy másik társával együtt kutatnak utána. Az őrizetbe vett politikusok között van Deng Alor Kuol volt kormányügyekkel foglalkozó miniszter is, Kiir elnök egykori közeli munkatársa, akit Kosti Manibével együtt 8 millió dollár (1,7 milliárd forint) elsikkasztásával is vádolnak. A szökésben lévőket is elő fogjuk állítani – közölte Michael Makuei tájékoztatási miniszter a kormány honlapján. A miniszter szerint 73 katona halt meg a harcokban, 140 embert ápolnak kórházban.

 

Legalább 13 ezer polgári személy menekült az ENSZ dél-szudáni képviseleteire a hadsereg különböző csoportjai között dúló harcok elől – közölte kedden New Yorkban Ban Ki Mun. Az ENSZ-főtitkár az ellenségeskedések azonnali beszüntetését szorgalmazta, és felszólította Salva Kiir elnököt, hogy ajánljon fel párbeszédet az ellenzéknek – közölte szóvivője, Martin Nesirsky. Ban Ki Mun telefonon beszélt Salva Kiirrel, és kitért a harcokra, amelyek során több tucatnyi dél-szudáni kormánykatona halt meg. Nesirsky elmondta azt is: Ban Ki Mun aggodalmát fejezte ki amiatt, hogy “egyes közösségek tagjai különös veszélyben forognak”. Salva Kiir és Riek Machar két különböző etnikai csoport tagja.

 

Az ENSZ Biztonsági Tanácsa várhatóan helyi idő szerint kedden tárgyalja sürgősséggel a dél-szudáni kérdést. A harcok kedden is folytatódtak a fővárosban, Jubában. A washingtoni külügyminisztérium felszólította a Dél-Szudánban lévő amerikai állampolgárokat, hogy azonnal hagyják el az országot. Emellett óva intett minden amerikait az odautazástól. Hétfőn elégedetlen katonák és politikusok egy csoportja az egykori alelnök, Riek Machar irányítása alatt megkísérelte megbuktatni a kormányt. Barnaba Marial Benjamin külügyminiszter tájékoztatása szerint a fegyveres erők tagjainak egy csoportja váratlanul megrohamozta az ország legfőbb katonai támaszpontján található fegyverraktárt, de a kormányerők visszaverték a támadást.

 

Dél-Szudán két évvel ezelőtt szakadt el Szudántól, és bár az olajtartalékok háromnegyede a területén maradt, a nyersolaj kivitelét a tengerektől elzárt országból északi szomszédja nélkül nem tudja megoldani.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez