Két francia katona meghalt a Közép-Afrikai Köztársaságban

A lakosságot immár nem fenyegeti veszély, a fegyveres milíciák tagjainak nagy része leadta fegyverét- közölte a francia vezérkar. Francois Hollande elnök, aki részt vesz Mandela temetésén este a Közép-Afrikai Köztársaságba látogat.

1600 francia katona tartja, fenn a rendet a Közép-Afrikai Köztársaságban ahol a fegyveres milíciák általában nem tanúsítanak ellenállást. Két francia ejtőernyős ennek ellenére meghalt- egyelőre nem tisztázott körülmények között. Bangui, a főváros közepén a francia csapatok kijelöltek egy helyet, ahol a milicistáknak le kell adniuk fegyvereiket. Többségük ezt meg is tette már. A francia hadművelet öt napja kezdődött meg a Közép-Afrikai Köztársaságban azt követően, hogy az ENSZ BT erre felhatalmazást adott. Korábban polgárháborús káosz alakult ki az országban: több mint 400 ezer ember elmenekült a lakóhelyéről.
Obama elnök, aki szintén részt vesz Mandela temetésén Dél-Afrikában, rövid időre megállt Dakarban. Innen intézett felhívást a Közép-Afrikai Köztársaság népéhez. Ebben arra hívja fel a figyelmet, hogy a problémák rendezésének nem az erőszak a legjobb eszköze. A Közép-Afrikai Köztársaság lakóinak a fele keresztény, 15% muzulmán, a többiek törzsi kultuszok hívei. Tavasszal került hatalomra az iszlamista Seleka milícia, és azóta kaotikus a helyzet Afrika egyik legszegényebb államában, az ásványi kincsekben gazdag Közép-Afrikai Köztársaságban.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez