“Pontos, jól irányzott csapásokat mérünk az ellenségre a Közép-Afrikai Köztársaságban”

“Napokon, sőt órákon belül a kétszeresére növeljük csapataink létszámát a Közép-Afrikai Köztársaságban!”- jelentette ki Hollande elnök miután az ENSZ BT felhatalmazást adott a beavatkozásra.


Jelenleg 650 francia katona van a Közép-Afrikai Köztársaságban, amely a polgárháború szélén áll. Legutóbb már arról érkeztek hírek, hogy bozótvágó késsel gyilkoltak gyerekeket a milicisták nem messze a fővárostól. Nem olyan lesz a francia beavatkozás a Közép-Afrikai Köztársaságban, mint Maliban- magyarázta el a francia hadügyminiszter. Jean-Yves Le Drian közölte:” pontos és jól irányzott csapásokat mérünk az ellenségre, de nem mi játsszuk a főszerepet mint Maliban! Az afrikai csapatok vállalják a nehezét, a francia alakulatok csak őket támogatják. Az akció hat hónapig tart.”- mondta a francia hadügyminiszter.
Tavasszal vette át a hatalmat egy muzulmán milícia az országban ahol a lakosság fele keresztény. Michel Djotodia lett a Közép-Afrikai Köztársaság első muzulmán elnöke. A csőd szélén álló állam nem tudta fizetni a Seleka iszlamista milícia zsoldját, ezért a katonák fosztogatni kezdtek. Polgárháborús helyzet alakult ki a koldusszegény országban ahol a lakosságnak csak a 15% muzulmán. A keresztények is milíciákat alakítottak és fegyveres összecsapások kezdődtek az egész országban. Az ENSZ Biztonsági Tanácsa fél évet adott a katonai akcióra és utána megvizsgálják a helyzetet. Ha szükséges, akkor meghosszabbítják a külföldi csapatok beavatkozásának határidejét a Közép-Afrikai Köztársaságban.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez