Letartóztattak egy megerőszakolt nőt Szomáliában

A 19-éves nőt azután tartóztatták le a szomáliai hatóságok Mogadishuban, miután videó interjút adott egy újságírónak, ami felkerült az internetre. A hatóságok az interjút készítő újságírót is letartóztatták. A lányt megerőszakoló két férfi viszont továbbra is szabadlábon van.

Fatuma Abdulkadir Hassan a magánkézben lévő Shabelle Media Network újságírójának adott interjút, akinek elmondta, hogy két kollégája erőszakolta meg. A 19 éves lány szintén újságíró, aki a mogadishui Kasmo Voice rádióadónak dolgozott. Fatuma az interjúban elmondta, hogy amikor hazament két kollégája várta őt a lakásának a bejárata előtt. Az egyik férfi pisztolyt szegezette rá és megfenyegették, hogy megölik, hogyha nem engedelmeskedik. A két férfi ezt követően beráncigálta a lányt a hálószobába, ahol többször is megerőszakolták őt. Fatuma az elmondta, hogy a két kollégája egy teljes éjszakán át fogva tartott és ez idő alatt megalázták és súlyosan megsértették a méltóságát. A róla készült videót először a Shabelle internetes napilap oldalára töltötték fel, majd ezt követően számos más szomáliai és külföldi internetes újság is átvette. A szomáliai rendőrség a video feltöltése után tartóztatta le Fatumát és Mohamed Bashir Hashi újságírót, illetve a Shabelle internetes napilap főnökét, akit az óta óvadék fejében szabadlábra helyeztek.

A szomáliai kormány szóvivője Abdirahman Omar Osman cáfolta, hogy ők adtak volna utasítást a rendőrségnek, hogy tartóztassák le az újságírókat és a megerőszakolt nőt. A kormányszóvivő elmondta, hogy az “újságírók fontos szerepet játszanak az országban és a kormány azon fáradozik, hogy biztonságban, félelem és nyomás nélkül dolgozhassanak az országban”. A szóvivő megjegyezte, hogy a “az ország nem rég elfogadott alkotmánya garantálja a sajtószabadságot, ami elengedhetetlen feltétele a demokráciának”. Annak ellenére az ENSZ és más nyugati országok által is támogatott törékeny szomáliai kormány jelezte, hogy nem szól bele a bíróság munkájába és működésébe, az ENSZ viszont felszólította a szomáliai vezetést, hogy a jelenlegi ügyet haladéktalanul és mindenekelőtt “megfelelően” vizsgálják ki.

Számos nemzetközi jogvédő szervezet korábban már jelezte, hogy Szomáliában egyre nagyobb problémát képeznek a nők ellen elkövetett erőszakos nemi bűncselekmények. A kelet-afrikai országban több mint 20 éve tart a polgárháború, ami anarchiába taszította az országot. A központi vezetés gyenge, a valódi hatalmat pedig a hadurak gyakorolják az országban, akik saját magánhadsereggel rendelkeznek.

Fatuma Abdulkadir Hassan

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez