Újévi búcsú a használt hűtőszekrények árusításától Ghánában

Ghána, Accra – 2008-ban hoztak törvényt arról, hogy használt frigókat immár nem szabad árusítani Ghánában. De adtak türelmi időt az átállásra, így most január elsején vált véglegessé: kereskedni használt frigóval immár nem lehet! Miért? A ghánai kormány azzal indokolja a tilalmat, hogy ezeket a hűtőszekrényeket nem az afrikai időjárásra tervezték, ezért rendkívül sok áramot fogyasztanak.

A másik érv az, hogy a használt hűtőszekrények olyan vegyi anyagokat tartalmaznak, amelyek, ha a légkörbe kerülnek, akkor károsítják az ózonréteget.
A törvény logikája tehát tökéletes, ám sok ghánai pénztárcája nem engedi meg, hogy ezeket a dicséretes szempontokat figyelembe vegyék. Ghánába kb. 2 millió használt hűtőszekrényt importáltak, a legtöbbet az Európai Unió országaiból. Sok kereskedő most attól fél, hogy elveszíti a munkáját. A kormány álláspontja az, hogy mindenki árusítson új, környezetkímélő és keveset fogyasztó hűtőszekrényt. Ezért kedvezményeket is adnak a vásárlóknak. Csakhogy az új hűtőszekrény még így is sokkal drágább, mint a használt. Ráadásul a törvény ellenzői arra hívják fel a figyelmet, hogy nemcsak használt hűtőszekrények érkeznek Európából, de használt televíziók és számítógépek is. Ott a problémák hasonlóak… A ghánai kormány elismeri a bírálatok jogosságát, de úttörő kíván lenni Afrikában, mint az első olyan ország, ahol környezetvédelmi okból tiltják be a használt hűtőszekrények árusítását…

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez