Kalózkodás Afrika szarván: 400 millió dolláros profit

A pénz nagyrészét nem a kalózok kapták hanem azok a zúgbankárok, akik az akciókat pénzelték. Övék a váltságdíj 30-50%-a míg a köz kalózok csak morzsákat kapnak…

A Világbank és az ENSZ elkészítette a kalózkodásról szóló beszámolót. Eszerint Afrika szarván 2005 és 2012 között körülbelül négyszáz millió dolláros nettó haszonnal zárult a kalóz biznisz.Maguk a kalózok egyáltalán nem játszanak túl fontos szerepet és szánalmasan alacsony fizetést kapnak. Övék a zsákmány 0,01-0,025 százaléka! A nagy pénz azoknak jut, akik az akciókat kitervelik és megszerzik hozzá a szükséges pénzt. Mi lesz a profittal? Többnyire vissza forgatják az illegális bizniszbe: fegyverekkel, kábítószerrel illetve emberekkel kereskednek.
A kalózkodás ellen fellépnek a nagyhatalmak, melyek kis flottát küldtek a helyszínre. Fellépett ellene az iszlamista Al Shabab is, amely kéz és láblevágást ígért nemcsak a kalózoknak, de a zúgbankároknak is. Sokan emiatt új biznisz után néztek, de mivel túlságosan sok jó állás nincs Afrika szarvának környékén, így félő, hogy a kalózkodás sok fiatal számára továbbra is az egyetlen megélhetési forrás marad Szomáliában és a többi koldusszegény országban Afrika szarva körül.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez