Megkezdődött az elnökválasztás Madagaszkáron

Megkezdődött az elnökválasztás Madagaszkáron, péntek reggel hat és délután öt óra között mintegy 7,8 millió választópolgár dönthet a 33 jelölt sorsáról.

 

Országszerte 20001 szavazóhelyiség várja a voksolókat, és az előzetes eredményeket még péntek éjjel közzétehetik. Ha egyik jelöltnek sem sikerül megszereznie a szavazatok ötven százalékát, akkor december 20-án második fordulót tartanak.

 

A szavazás tisztaságáról ötezer madagaszkári és nyolcszáz nemzetközi megfigyelő gondoskodik. A Független Nemzeti Választási Bizottság tíz napon belül köteles bejelenteni az eredményt, amely akkor válik véglegessé, ha azt a Különleges Választási Bíróság is megerősíti.

 

A világ negyedik legnagyobb szigetén politikai káosz és gazdasági stagnálás uralkodik 2009 óta, amikor Andry Rajoelina jelenlegi elnök puccsal magához ragadta a hatalmat. A tömegtüntetésekből kibontakozó államcsíny után a legfontosabb nemzetközi donorok felfüggesztették a főként vanília- és nikkelexportból élő Madagaszkárnak folyósított segélyeiket.

 

A Világbank szerint az országban nulla százalék körüli volt a gazdasági növekedés az utóbbi öt évben, míg az előző elnök, Marc Ravalomanana alatt átlagosan öt százalék körül mozgott ez a mutató. Az ENSZ adatai alapján Madagaszkár 22 millió lakosának 92 százaléka jelenleg kevesebb mint 2 dollárból él naponta, a kormány pedig alig képes alapvető feladatainak ellátására.

 

Az elnökválasztáson egy megegyezésnek köszönhetően sem az egykor DJ-ként tevékenykedő Rajoelina, sem a dél-afrikai száműzetésben élő Ravalomanana, sem annak felesége nem indult. A 33 elnökjelölt között nincs egyértelmű favorit, így megfigyelők szerint nagy a valószínűsége a decemberi második fordulónak.

 

A jelöltek közül komoly esélyesnek számít Jean Louis Robinson egykori egészségügyi miniszter, aki Ravalomanana nyílt támogatását élvezi. Rajoelina hivatalosan nem jelentette be, ki mögött áll, de Hery Rajaonarimampianina volt pénzügyminiszter és Edgard Razafindravahy is a leköszönő elnök közeli szövetségesének számít.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez