Két amerikai tengerészt raboltak el a kalózok

Az amerikai kereskedelmi hajó kapitányát és főgépészét rabolták el Nigéria partjainál.

 

Kalózok megtámadtak egy amerikai kereskedelmi hajót Nigéria partjainál, és elraboltak a fedélzetéről két tengerészt, a hajó kapitányát és főgépészét – közölték csütörtökön amerikai védelmi tisztségviselők. Két – meg nem nevezett – biztonsági forrás arról számolt be, hogy az amerikai zászló alatt hajózó, C-Retriever elnevezésű tankhajót szerda korán reggel támadták meg. A híreket a brit AKE biztonsági cég is megerősítette. A 67 méter hosszú teherszállító egy amerikai társaság, az Edison Chouest Offshore tulajdonában áll, azonban a vállalatot egyelőre nem sikerült megszólaltatni.

 

Egy neve elhallgatását kérő amerikai tisztségviselő közölte, hogy az amerikai külügyminisztérium és a Szövetségi Nyomozó Iroda (FBI) jelenleg együtt dolgozik az ügyön. Egy másik forrás azt mondta, hogy az amerikai tengerészgyalogság rendelkezik egy kisebb kiképzőközponttal a térségben, azonban azt nem tudni, hogy az egység részt fog-e venni az akcióban. Az amerikai haditengerészet együttműködik a helyi hatóságokkal a tengeri rablások elleni küzdelemben, valamint az ezzel kapcsolatos információk megosztásában.

 

Ray Mabus haditengerészeti miniszter augusztusi afrikai látogatása során lehetséges “tűzfészeknek” nevezte a térséget és elmondta: szorosan együttműködnek Gabonnal, Sao Tomé és Príncipével, Ghánával, valamint Szenegállal a kábítószer-, ember- és fegyvercsempészet elleni küzdelemben. Más helyszínekkel ellentétben a nigériai partok közelében az idén harmadával nőtt a kalóztámadások száma, az utóbbi években aggasztó méreteket öltött a kalózok aktivitása a nyugat-afrikai Guineai-öbölben.

 

Az Afrika szarvának nevezett régió kalózvizein közlekedő hajók fedélzetén ma már fegyveres őrök vannak, de a nyugat-afrikai térségben ez még nem annyira elterjedt, így a hajók személyzete ott általában nem rendelkezik számottevő fegyverzettel. A hajókat általában rakományukért – leginkább a szállított üzemanyagért – támadják meg, és ennek megszerzése után az elrabolt tengerészeket rendszerint szabadon engedik, noha az emberrablás is jövedelmező tevékenység a bűnözők számára a deltavidéken, amely Afrika legnagyobb energiaipari központja.

 

Kedden a fegyveres erők három tagja vesztette életét, amikor fegyveres rablók megtámadtak egy építőmunkásokat szállító hajót Nigériában. Külföldi cégek több mint 50 éve termelnek ki kőolajat a Niger deltájában. Noha ebből a nigériai kormánynak is több milliárd dollár haszna származik, a deltavidék lakossága nagy szegénységben él. Az országrészben 2006-ban felkelés tört ki, amelyet közvetlenül az robbantott ki, hogy szélsőségesek és köztörvényes bűnözők felrobbantottak több vezetéket, és külföldi munkásokat raboltak el.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez