Megvan a parlamenti választás győztese Guineában

Nagy nehezen nyilvánosságra hozták a szeptemberi parlamenti választások végeredményét Guineában.

 Alpha Conde elnök vezette RGP-nek (Rally of the Guinean People) 53 képviselőt sikerült bejuttatnia a 114 tagú parlamentbe. Az legerősebb ellenzéki párt 37 helyet szerzett. A többit a kisebb pártok kaparintották meg. Az ellenzéki viszont jelezte, hogy nem hajlandóak elismerni a parlamenti választás végeredményét és bírósághoz fordulnak. A voksoláson az EU, az ENSZ és az ECOWAS megfigyelői is részt vettek. Emellett amerikai és francia diplomaták is ellenőrizték a választás menetét. A nemzetközi megfigyelők is úgy nyilatkoztak, hogy a voksolás során számos rendellenességet észleltek.

A guineai parlamenti választások eredetileg 2010-ben kellett volna megtartani, de különböző okok miatt többször is elhalasztották. Az ellenzéki pártok a választás előkészítése során többször is jelezték, hogy a kormányzópárt csalásokra készül. Szerintük ezért tart olyan hosszadalmasan az előkészítés és a szavazói névjegyzék összealítása. Az ellenzék elsősorban azt kifogásolta, hogy a kormány egy olyan dél-afrikai céget bízott meg a parlamenti választás előkészítésével, amellyel túlságosan is jó viszonyt ápolt.

A választások előkészítése emellett roppant feszült légkőrben zajlott le és az ellenzéki pártok többször is tömeges tüntetéseket szervezetek a fővárosban. A tiltakozó megmozdulások viszont gyakran erőszakba torkolltak, miután a rendőrség túlzott erővel lépet fel a tünettők ellen.  

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez