Lelőttek egy rendőrtábornokot Egyiptomban

Folytatódik a hajsza a Muzulmán Testvérek és a fegyveres iszlamista milicisták után Egyiptomban. A rendőrség nagy erőkkel rohanta le a főváros közvetlen közelében található Kerdasát, amely az iszlamisták egyik fellegvárának számít. A rendőrségi akcióban egy rendőrtábornok meghalt.

Több tucat páncélozott jármű és álig felfegyverzett rendőr hatolt be a városba. Az akcióban helikopterek is részt vettek. A különleges rendőri egységek több órán át heves tűzpárbajt vívtak a fegyveres ellenállókkal, akik a háztetőkről lőtték a támadókat.  A belügyminisztérium szóvivője közölte: a biztonsági erők akciója addig fog folytatódni, amíg nem sikerül megtisztítani a várost a „terroristáktól” és a „bűnözőktől”. Az akció során 41 feltételezett iszlamista milicistát tartóztattak le a hatóságok. A belügyminisztérium azt közölte, hogy több rendőr is megsérült. Kerdasában és környékén jelenleg szigorú biztonsági intézkedések vannak érvényben. A rendőrség lezárta a városba ki és bevezető utakat és ellenőrzőpontokat is felállított. A katonai helikopterek pedig folyamatosan járőröznek a város felett. 

Az egyiptomi hatóságok azt mondják, azok ellen a fegyveresek ellen indítottak hajtóvadászatot, akik augusztus 14-én megtámadtak egy rendőrőrsöt Kerdasában. A támadók akkor 11 rendőrrel végeztek. Az egyiptomi állami televízió azt közölte, hogy a hatóságoknak sikerült elfogniuk a támadás egyik főgyanúsítottját. Biztonsági források pedig arról számoltak be, hogy több tucat fegyvert és gránátot foglaltak le.

Az egyiptomi kormány többször is azt hangoztatta, hogy harcot indít a terroristák ellen, akik veszélyeztetik az ország stabilitását. Az egyiptomi hadsereg jelenleg a Sínai-félszigeten folytat offenzívát a radikális milicisták ellen.  Az egyiptomi rendőrség egy hete a Delgában is lecsapott az iszlamista ellenállókra.    

Egyiptomban Mohamed Morszi megbuktatása óta jelentősen romlott a biztonsági helyzet. Különböző iszlamista szervezetek több tucat robbantásos merényletet is végrehajtották már és az egyiptomi belügyminisztert is megpróbálták megölni. Az országban jelenleg rendkívüli állapot van érvényben. 

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez