Melyik bíróság elé áll Kadhafi kedvenc fia?

A legfőbb ügyész elrendelte: hozzák Tripoliba Szaif Al Iszlam Kadhafit, hogy ott állhasson bírái elé. A diktátor kedvenc fiát Zenten városában tartják fogva, csütörtökön ott is per várja.

Mi a vád? Tripoliban harmincnál több embert vádolnak azzal, hogy a Kadhafi rendszer vezetőiként utasításokat adtak ki gyilkosságokra 2011-ben amikor Líbiában több helyen fellázadtak a diktátor ellen. Szaif Al Iszlam Kadhafi amolyan miniszterelnök szerepet töltött be édesapja mellett. Szerepel még ugyanebben a perben Abdallah Szenusszi is, aki a titkosszolgálat főnöke volt a diktátor idején. Szaif Al Iszlámot 2011 novemberében fogták el Líbia déli részén, és átadták őt a zenteni milíciának. Ez az iszlamista szervezet őrzi azóta is. Nem hajlandó kiadni sem a fővárosnak sem pedig Hágának. A nemzetközi bíróság is szeretné perbe fogni Kadhafi kedvenc fiát, aki a maga részéről szintén szívesebben állna bírái elé Hágában, mint otthon. Líbia viszont ragaszkodik hozzá, hogy hazájában feleljen bűneiért.
Tripoli és Zenten kötélhúzása már hónapok óta tart. Most a legfőbb ügyész helyettese közölte: ha nem adják ki Szaif Al Iszlam Kadhafit Tripolinak akkor Zenten büntetés-végrehajtási intézményei bűncselekményt követnek el! Kérdés, hogy lesz-e ereje a központi hatalomnak érvényt szerezni a szavának az erős nyugat líbiai fegyveres milíciával szemben, amely mindeddig ragaszkodott hírneves foglyához, a diktátor kedvenc fiához, Szaif Al Iszlam Kadhafihoz?

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez