Brahmi-gyilkosság: a CIA idejekorán figyelmeztetett

Belső vizsgálat indul a tunéziai belügyminisztériumban az ellenzéki politikus Mohamed Brahmi július végi meggyilkolása miatt. Az ellenzék szerint a tárcánál tudtak a készülő merényletről, mégsem tettek semmit.

Az ellenzék azt állítja, hogy az amerikai titkosszolgálat, a CIA már a július 25-i támadás előtt csaknem két héttel tájékoztatta a tunéziai belügyminisztériumot, hogy merénylet készül Mohamed Brahmi ellenzéki politikus ellen. A miniszter most belső vizsgálatot rendelt el. Lotfi Ben Jeddou azt akarja kideríteni, hogy valóban érkezett-e a figyelmeztetés egy külföldi titkosszolgálattól, és hogy, ha ez igaz, akkor a tunéziai információs szolgálat miért nem ellenőrizte az információt és miért nem tájékoztatta erről őt.

Az ellenzék, bizonyítékok bemutatása nélkül, azt is bejelentette, hogy a rendőrség és a kormányfő Ali Larayedh egy nappal a gyilkosság előtt értesült a tervről.

Az Ennahda uralta kormány eddig mindig tagadta, hogy bármi köze lenne Brahmi meggyilkolásához, a felelősséget egyértelműen szélsőséges dzsihádista szerveződésekre tolta. Ha az ellenzék vádjai bebizonyosodnak, az komoly hitelvesztést okozhat az iszlamista pártnak, és még feszültebbé teheti a tunéziai belpolitikai helyzetet.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez