Pálma, olaj, hatalom

Gabon, Libreville – Pálmaolaj nagyhatalom szeretne lenni Gabon 2020-ra. A tervhez egymillió hektár földterületet biztosít. Pálmaolaj ügyben a napokban tartanak első alkalommal kontinentális konferenciát Elefántcsontparton.

Gabonban az pálmaolajé az elsőbbség az mezőgazdaságban. Az agrárium most a nemzeti össztermék 1 százalékát adja, ezt pálmaolajjal 2020-ra 15 százalékra akarják feltornázni. Ez azt jelenti, hogy a következő években fokozatosan 250 ezer tonnára növelik az olajtermelést évente. Ehhez egymillió hektár földterületet biztosít az állam. Gabonban két cég foglalkozik pálmaolaj előállítással, egy belga és egy szingapúri. Mindkét cég vállalta, hogy megszerzi a szükséges nemzetközi tanúsítványokat, amelyek azt bizonyítják, hogy a termelés fenntartható gazdálkodás eredménye.

Egyes számítások szerint a mostani 53 millió tonnás világfogyasztás 2050-re 77-re nő majd, miközben Afrika a jelenlegi mennyiség mindössze 4,4 százalékát állítja elő. Ennek az aránynak a növelését is célozza az a konferencia, amelyet a napokban rendeznek Elefántcsontparton. A háromnapos szakmai tanácskozáson szó lesz az ágazat fejlesztési lehetőségeiről éppúgy, mint a pálmaolaj egészségügyi hatásairól is.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez