Munkás napok várnak Mali új elnökére

A mali elnökválasztás győztese, Ibrahim Boubacar Keita letette hivatali esküjét a Legfelsőbb Bíróság előtt és beköltözött a bamakói elnöki rezidenciában.

 

Dioncounda Traore, Mali átmeneti elnöke ünnepélyes ceremónián adta át az elnöki hivatalt Boubacar Keitának. A beiktatási ünnepségen több mint ezren vettek részt, köztük diplomaták, politikusok, katonatisztek és számos közéleti személyiség. A mali elnökválasztáson második helyen végzett Soumaila Cisse is jelen volt, ő egyébként a hivatalos eredményhirdetése után elsőként gratulált Traorénak.  Szeptember végén még egy beiktatási ceremóniát fognak rendezni az országban, amelyen államfők is részt fognak venni, köztük Francois Hollande francia elnök.

Az új elnök elmondta, legfontosabb feladatai közölt szerepel a nemzeti egység megteremtése és ennek érdekében párbeszédre szeretné hívni a tuareg lázadó szervezeteket, hogy végre békét kössenek. Elemzők szerint az elnökre más komoly és sürgető feladatok is várnak. Ilyen például a hadsereg en belüli reformok végrehajtása és a korrupció felszámolása az országban. Maliban sokan azt várják az elnöktől, hogy tegyen rendet a hadsereg korrupt felső vezetésében és számoljon le a korrupt politikusokkal is.

Az új elnöknek emellett a gazdaságot is helyre kell állítani és az ország területi integritását is biztosítania kell.  Az elmúlt 18 hónapban az ország gazdasága a tuareg felkelés miatt padlóra került. A húzóágazatnak számító idegenforgalmat pedig fel kell támasztani, mert most gyakorlatilag halott. Ehhez viszont az kell, hogy az országban ismét rend és béke legyen.   Maliban a biztonsági helyzet a tuareg felkelés és radikális iszlamisták miatt rendkívül törékeny. Az országban 3000 francia katona és 12 ezer ENSZ békefenntartó is állomásozik, hogy segítsék a központi vezetés munkáját.

A nyugati donorok több mint 4 milliárd dollárral támogatják az ország újjáépítését, de kikötötték, hogy csak akkor folyósítják a pénzeket, ha Mali a demokrácia útjára lép.   

Ibrahim Boubacar Keita 68 éves és az egyik legtapasztaltabb politikus az országban, komoly népszerűségnek örvend. 1994 és 2000 között az ország miniszterelnöke volt.  Keita az elnökválasztás első fordulójában a szavazatok 39,2%-át szerezte meg. Több jelölt az első fordulót követően Keita mellé ált és felszólította támogatóit, hogy a második körben rá szavazzanak. Keita végül a második fordulóban főlényes győzelmet aratott első számú riválisa, Soumaila Cisse felett. 

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez