Mugabe portréját használta volna WC-papírnak, felmentették

A zimbabwei bíróság bizonyíték hiányában felmentette Takura Mufumisit, aki a vád szerint megrongálta Mugabe plakátját és ezzel megsértette a választási törvényt.

A férfit még a választások előtt vették őrizetve Masvingoban. Egy ottani bár volt az állítólagos tett színhelye. A férfi ügyvédje elmondta, a vádhatóság mindössze egyetlen tanút tudott kiállítani, aki csak annyit látott, hogy a vádlott a mellékhelyiségben tartózkodott. Azt viszont nem sikerült igazolni, hogy  valóban Mugabe választási plakátját használta volna WC papírként. A férfit augusztus elején mentették föl, ügye azért került most nyilvánosságra, mert az országban ismét fellángolt a vita a Mugabe rezsim kritikát nem tűrő, az ellenzéki hangokat elnyomó, a vele szemben állókat megfélemlítő természetéről. Emberjogi szervezetek szerint az utóbbi hónapokban megszaporodtak azok az esetek, amikor Mugabe bírálóival szemben a szólásszabadságot sértő módon lépnek föl a hatóságok. A legékesebb példa, hogy áprilisban őrizetbe vettek egy ellenzéki politikust, aki egy kampánygyűlésen állítólag „leöregszamarazta” Mugabét. A politikus tagadta az elnöksértés vádját.

A 89 éves Mugabe nemrégiben megnyerte az elnökválasztást, és hetedik államfői ciklusát tölti. Kihívója, Morgan Tsvangirai szerint az elnök tisztességtelen eszközökkel nyert, ezért tiltakozása jeleként nem is vett részt Mugabe beiktatásán. Mint mondta, a meglopott ember sem megy el oda, ahol a tolvajt ünneplik.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez