Afrika és Ázsia a Velencei Biennálén

Angola – a seregszemlén első alkalommal szereplő ország – pavilonja kapta a legjobb nemzeti projektnek járó Arany Oroszlán-díjat az 55. Velencei Nemzetközi Képzőművészeti Biennálén. KTG helyszíni beszámolója.

A díjnyertes “pavilon” a Palazzo Cini több szintjén látható. Az egyiken- a palota eredeti bútorai között – 23 nagyméretű képből ( Edson Chagasfotói az ország fővárosát és az abban rejlő ellentmondásokat mutatja be nagy érzékenységgel)helyeztek el kötegeket, melyekből a látogatók szabadon vehetnek, és így összeállíthatják otthon saját Luandájukat. Egy másik emeleten kortárs angolai festők képeit mutatják be.

A nyertes Angolán kívül Egyiptom (amely saját, állandó pavilonnal rendelkezik), Dél-Afrika, Zimbabwe, Elefántcsontpart és Kenya mutatkozik be önálló kiállítással. Afrika idén ezen kívül is sok helyszínen megjelenik. Phyllis Galembo 20 éve fotózza különböző kontinensek rituális szertartásának maszkjait, öltözeteit – köztük többet Nyugat-Afrikában. Izgalmasak a nigériai J.D.’Okhai Ojeikere afrikai hajkreáció fotói.

Ázsiából a legtöbb alkotás természetesen kínai. Van kínai pavilon, még 3 nagyon nagy kínai kiállítás, az ismert ellenzéki művész Ai Weiwei is több helyen mutatkozik be (a Francia pavilonban, amit idén a németek töltöttek meg művészettel és egy templomban ahol “vas szarkofágokban” letartóztatásban töltött napjait mutatja be). Van hongkongi és két tajvani kiállítás – nem beszélve a különböző országokban élő kínai művészek nagyszámú megjelenéséről. Önálló kiállításon mutatkoznak be Japán, Thaiföld, Indonézia, Vietnam, Azerbajdzsán, Kuvait, Bahrein, az Egyesült Arab Emirátusok, Örményország, Banglades, Grúzia, Irak, Libanon, a Maldív szigetek és Szíria. Gyönyörűek a koreai pavilon fényei, ami után sokkoló az egy perc a teljesen sötét szobában, ami szintén a kiállítás része. Természetesen országonként eltérő a kiállítások mérete, színvonala. Sajnos nem volt időm mindent végiglátogatni – a két fő helyszínen kívül a városban számtalan helyen vannak még tárlatok. A látottak közül érdekes volt például a maldív anyag a turizmus hatásáról az országra, annak kultúrájára. Szép a vasútállomással szembeni thai kiállítás és érdekes látni, hogy a tradicionális öböl-menti országokban is mennyi kortárs alkotás születik. A biennálé , melyen idén 88 ország művészei mutatkoznak be, november 23-ig látogatható.

1.Részlet az angolai pavilonból

nbn78jh1 2
2.Egy kínai mű

nbn78jh1 3
3.A venezuelai pavilon

nbn78jh1 4
4.Bill Culbert alkotása az új-zélandi kiállításon

nbn78jh1 5
5.Velencei utcarészlet – Biennálé idején

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez