Berber roham a parlament ellen Líbiában

Ablakokat törtek be, bútorokat vertek szét és hivatalos dokumentumokat vittek magukkal azok a berber az erőszakos tüntetők, akik jogaikat követelve benyomultak a parlament épületébe Tripoliban.

A kisebbség képviselői azt követelik, hogy az új alkotmány ismerje el a berberek jogát arra, hogy saját nyelvüket használják, továbbá saját kultúrájukat megismerjék és fejlesszék.
Kadhafi ellenségnek tekintette a berber kisebbséget, mert az ő álma egy egységes arab Líbia volt. Jelenleg Líbia mintegy 6 millió lakosából kb. félmillió a berber. Saját iskoláikat bezárták még Kadhafi idején. A diktátor még azt is tiltotta, hogy a gyerekeknek berber neveket adjanak!
A berberek már az arabok előtt Észak-Afrikában éltek: közéjük tartozott például Szent Ágoston is. Jelenleg is vannak híres berberek, akiket a külvilág gyakran arabnak nevez. Ilyen például Zinedine Zidane, aki francia színekben szerzett futball világbajnoki címet.
Kadhafi ellenzékének soraiban igen aktívak voltak a berberek, a fegyveres harcban az élen jártak. Akkor megígérték nekik, hogy érdekeiket figyelembe veszik az új alkotmány kidolgozásakor, de ebből semmi sem lett. Ezért rohamozták meg most az elkeseredett berberek a parlament épületét Líbia fővárosában, Tripoliban.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez