Szabadulás több mint másfél év után az Al Shabab fogságából

“Tűzharcban estünk fogságba. Minden percben az életünket féltettük!”- nyilatkozta a szabadulás után az egyik kenyai kormánytisztviselő, aki 2012 januárjában került az Al Shabab iszlamista milícia fogságába.

A szomáliai iszlamista gerillaszervezet lerohanta a kenyai határváros rendőrségét és túszul ejtett két kormánytisztviselőt. Nyolc kenyai meghalt. Mindez három hónappal azután történt, hogy a kenyai csapatok- az Afrikai Unió keretében- megkezdték hadműveleteket Szomáliában az Al Shabab milícia ellen. Ez az iszlamista szervezet szoros kapcsolatban áll az Al Kaidaval, sőt egyes hírek szerint nem más, mint az Al Kaida észak-kelet afrikai szárnya. Szomália csaknem egész területén az iszlamista milíciák voltak az urak, Mogadishuban, a fővárosban az Al Shabab rendezkedett be. Amint megindult az Afrikai Unió erőinek hadművelete, az Al Shabab válaszcsapással fenyegette meg Kenyát. Ennek a válaszcsapásnak a része volt a két kenyai kormánytisztviselő túszul ejtése is.

Kenya kormány azt állítja, hogy nem fizetett váltságdíjat. A túszok szabadon bocsátását- régi afrikai szokás szerint- a törzs vénei intézték.

Nairobiban érzelmes ünnepségen találkoztak családtagjaikkal a túszok.”19 különböző helyen voltunk fogságban, Szomáliában. Mindenütt meg voltunk bilincselve.”- számolt be a fogvatartás rémes körülményeiről az egyik túsz a BBC-nek. Az Al Shabab fogságában még több külföldi túsz van. A leghíresebb közülük egy Denis Allex fedőnevű francia titkos ügynök volt. Őt a francia titkosszolgálat megpróbálta kiszabadítani. Az akció nem sikerült, a francia túsz torkát elvágták. A türelmesen várakozó kenyai túszok szerencsésebbek voltak: több mint másfél év után visszatérhettek az iszlamista Al Shabab fogságából szülőföldjükre, Kenyába.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez