“Rúgják ki a priuszos rendőröket Dél-Afrikában!”

Ezt követeli az ellenzék, miután a rendőrminiszter közzétette jelentését arról, hogy a rendőrség csaknem 1500 tagjának van priusza! Gyilkosság, rablás, nemi erőszak, korrupció szerepel a bűntények között.

Ez botrány!- hangsúlyozza az ellenzék. Azonnal ki kell rúgni mind az 1446 elítélt rendőrt a testülettől “Nem én döntök, hanem a rendőrfőkapitány. Különben pedig mindenkinek joga van arra, hogy a saját védelmében előadja az álláspontját”- védekezett a rendőrminiszter. A rendőrfőkapitány úgy nyilatkozott, hogy csak októberben dönt.

Dél-Afrikában igen rossz a rendőri állomány erkölcsi színvonala: gyakori a jogtalan fegyverhasználat, az erőszak és a korrupció. A belső ellenőrzés elég gyakran feltárja ezeket az ügyeket, ám utána nem történik semmi. Sok rendőrnek van ugyanis befolyásos pártfogója. Az egyik ilyen fő pártfogó nem volt más, mint a régi rendőrfőkapitány. Őt 15 év börtönre ítélték korrupcióért. Meg is kezdte büntetésének letöltését, ám jelenleg egészségügyi okból szabadlábon van. A hivatalos indok az, hogy beteg a veséje. Nem hivatalosan: megfenyegette a feljebbvalóit, hogy kitálal, ha nem hozzák ki azonnal a börtönből Dél-Afrikában.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez