Két év után két spanyol túsz szabadult Szomáliában

A két spanyol segélymunkást két éve rabolták el Kenyából, az Orvosok Határok Nélkül szervezet munkatársai voltak.  A segélyszervezet jelezte, hogy a két szabadon engedett túsz biztonságban van és egészséges.

 

Montserrat Serra-t és Blanca Thiebaut-t még 2011 októberében rabolták el a Dadaab menekülttáborból. Az elrablásuk után a kenyai vezetés katonai offenzívát indított Szomáliában, hogy leszámoljon az al Shabab radikális iszlamista szervezettel. A kenyai vezetés akkor az al Shababot vádolta a két spanyol és több más nemzetiségű külföldi elrablásával, akiket mind Kenyából hurcoltak el. A katonai akcióba Etiópia is beszállt és a két haderőnek sikerült a nagyobb városokból kiszorítaniuk a radikális iszlamista lázadókat. A kenyai csapatok jelenleg az AMISOM békefenntartók kötelékében szolgának és a gyenge központi vezetést támogatják Szomáliában. A katonai hadjárat többé-kevésbé sikerrel zárult, mert az al Shababot sikerült jelentősen meggyengíteni. A lázadók viszont még mindig komoly veszélyt jelentenek, az ország központi régiójának jelentős részét még mindig ellenőrzik, gyakran hajtanak végre robbantásos merényleteket a kormányerők, illetve az AMISOM területén.

Az Orvosok Határok Nélkül szervezet megerősítette a két spanyol szabadulásának körülményeiről nem nyilatkozott.  A szervezet már dolgozik a két munkatársa hazautaztatásán, akik már alig várják, hogy ismét szeretteik körében lehessenek – közölte az MSF.  

Montserrat Serra eredeti foglalkozását tekintve tanár, korábban Dél-Amerikában és Jemenben is dolgozott más segélyszervezetekkel. Blanca Thiebaut mezőgazdasági szakember Madridból. Nem sokkal az egyetem elvégzése után érkezett Kenyába. Szerencsésnek mondhatja magát, hogy két év fogság után most hazamehet.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez