Az USA négy F-16-ost szállít Egyiptomnak

Az Amerikai Egyesült Államok a politikai feszültségek ellenére készen áll arra, hogy leszállítson négy darab F-16-os vadászgépet az egyiptomi hadseregnek.  

Washingtoni kormányzati tisztviselők elmondták, hogy a jövő héten szállítják le a négy darab F-16-os vadászgépet az egyiptomi hadseregnek. Az egyiptomiak összesen 20 darab F-16-ost rendeltek az amerikaiaktól és ebből  8-at januárban megkaptak. Az utolsó nyolc darab vadászgépet a tervek szerint az év végén adják át az amerikaiak.  Az amerikai vezetés a legfontosabbtámogatója az egyiptomi hadseregnek, amely évente körülbelül 1.3 milliárd dollárt kap Washingtontól. 

Az egyiptomi hadsereg egy hete távolította el a hatalomból Mohammed Morszi méréskelt iszlamista politikust. A Muzulmán Testvérek álláspontja szerint a hadsereg puccsot hajtott végre az országban. Az amerikai vezetés szándékosan kerüli a puccs kifejezést és Barack Obama elnök eddig rendkívül óvatosan fogalmazott az egyiptomi eseményekkel kapcsolatban. A washingtoni vezetés közölte, hogy vizsgálja Morszi eltávolításának körülményeit. Ha az amerikaiak arra az álláspontra jutnak, hogy a hadsereg puccsal távolította el Morszit, akkor az amerikai törvények szerint minden támogatást meg kell vonni Egyiptomtól. A fegyverszállítást is beleértve.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez