Új időpont, nem kábítás

Bissau-Guinea átmeneti vezetője bejelentette, hogy november 24-én tartják meg az elnök és  parlamenti választásokat az országban. Az afrikai és a nyugati országok azt remélik, hogy a választásokkal sikerül véget vetni a több évtizede tartó bizonytalanságnak és a hatalmi harcoknak.

 

 Manuel Serifo Nhamadjo elnök az állami rádióban elmondta, hogy az ország készen áll a választások megtartására. Minden feltétel adott ahhoz, hogy biztonságos körülmények között rendezzék meg a szavazást november 24-én. Az eredeti tervek szerint a választásokat májusban kellett volna megtartani, de az átmeneti vezetés végül a halasztás mellett döntött. A nyugat-afrikai országok az év végéig adtak haladékot a bissau-guineai vezetésnek.

A nyugat-afrikai országban tavaly vette át a hatalmat a hadsereg, miután véget ért az elnökválasztás első fordulója. A választásra azért került sor, mert Bacai Sanha elnök súlyos betegségben meghalt. Az elnökválasztáson Carlos Gomes Junior ált nyerésre, aki Sanha elnöksége alatt miniszterelnök volt. Az elnök halála után pedig az átmenti kormányt irányította. A hadsereg viszont nem nézte jó szemmel, hogy Gomes Junior áll nyerésre. A miniszterelnök ugyanis megválasztása esetén csökkenteni akarta a hadsereg és az erőszakszervezetek politikai és gazdasági befolyását.

Bissau-Guinea a 70-es évek közepén nyerte el a függetlenségét Portugáliától. Az apró nyugat-afrikai ország ásványkincsekben rendkívül gazdag, de a politikai bizonytalanság, a sorozatos puccsok és véres hatalmi harcok miatt a befektetők elkerülik. Komoly problémát jelent, hogy a dél-amerikai drogkartellek megvették lábukat Bissau-Guineában, amely a tranzitország szerepét tölti be a kábítószer csempészetben.  A Dél-Amerikából érkező kokain szállítmányokat a bissaui kikötőkben pakolják át az Európába tartó hajókra. A hadsereg felső vezetése pedig komoly hasznot húz a csempészetből. 

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez