Kifosztott fegyverraktár

Fegyveresek támadtak meg egy fegyverraktárt Dondóban, Mozambik központi régiójában. A támadásban legalább öt katona meghalt. Mozambikban az idén ez már a sokadik fegyveres támadás volt, ami komoly aggodalmakra ad okot. Az országban egyébként hamarosan választásokat is tartanak, de az ellenzéki Renamo azzal fenyegetőzik, hogy bojkottálni fogja a szavazást.

 

A mozambiki közszolgálati TV és rádió azt jelentette, hogy sok embert kellett a beirai központi kórházba szállítani a támadás után. Helyi tisztviselők a BBC-nek megerősítették, hogy a fegyverraktár ellen végrehajtott támadásnak halálos áldozatai is vannak, de számokat nem közöltek. Egy mozambiki hírforrás viszont arról számolt be, hogy legalább 5 halottja volt az incidensnek. A rendőrség nagy erőkkel nyomoz az elkövetők után. A hatóságok csupán annyit mondtak, hogy a támadóknak sikerült fegyvereket zsákmányolniuk a raktárból.

Mozambikban egyre feszültebb a helyzet, miután az éve eleje óta egyre gyakoriabbak a különböző fegyveres támadások. Az országban éppen ezért sokan attól félnek, hogy több mint egy évtized után ismét kiújulhatnak a harcok a két legnagyobb politikai erő között.

Az országban a legnagyobb és legerősebb ellenzéki erő a Renamo, amely a 16 évig tartó polgárháború idején lázadó gerilla szervezet volt. A polgárháborút 1992-ben zárták le egy béke megállapodással, de a Renamónak még mindig van körülbelül 300 fegyverese, akik a Gorongosa hegyvidéken bujkálnak. A Renamo vezetője Afonso Dhakama, aki rendszerint fegyveresei körében tartózkodik.

A Renamo 2013 elején kezdett el ismét mozgolódni és a párt vezetői nem egyszer háborúval is fenyegetőztek. A Renamo fegyveresei utoljára áprilisban hajtottak végre egy támadást, amit a párt vezetősége nyilvánosan is elismert.  A mostani akció után viszont a Renamo szóvivője „kommunikációs okok” miatt nem nyilatkozott a történtekről. A Renamo egyébként azzal fenyegetőzik, hogy bojkottálni fogja a novemberi választásokat, mert szerinte a kormányzó Frelimo csalásokra készül. A két politikai erő korábban kísérletet tett arra, hogy képviselői tárgyalóasztalhoz üljenek, de a találkozóra végül nem került sor.     

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez