Foci háborúban

Az aggasztóan rossz biztonsági helyzet ellenére Szudán rendezi a Cecafa bajnokságot, amelyen kelet és közép-afrikai labdarúgó klubok vesznek részt.  A tornával Szudán azt akarja bizonyítani , hogy Darfurban és Dél-Kordofánban nem állt meg az élet, annak ellenére, hogy harcok dúlnak a térségben. A szudániak jelentős része aggódik.

 

A lázadók bejelentették, hogy a torna idején eszük ágában sincs felfüggeszteni a harcot. Ennek ellenére a Cecafa főtitkára Nicholas Musonye Dél-Kordofánba utazott, hogy találkozzon a szudáni szervezőkkel és meggyőződjön arról, hogy minden a tervek szerint halad. A torna június 23-án kezdődik. A szudáni hatóságok pedig arra buzdítják a helyieket, hogy támogassák a tornát, illetve szurkoljanak a csapatoknak. A szudániak azt is jelezték, hogy a torna idején fokozott biztonsági intézkedéseket vezetnek be.

Egy tanzániai és egy kenyai csapat már korábban lemondta a részvételt, szerintük a jelenlegi biztonsági helyzet nem alkalmas a torna megrendezésére. Az etióp St Gerger, illetve a szudáni Al Merreikh és az Al Hilal sem vesz részt a versengésben. Arra hivatkoztak, hogy rendkívül sűrű a versenynaptáruk, ezért nem tudnak részt venni a tornán. A dél-szudáni Al Nasr klub is lemondta a részvételt, később jelezte, hogy mégis játszana, de a Cecafa végül elutasította a kérést, ezért a csapat nem utazhat a rendezvényre.   

A nyitó mérkőzést a dél-kordofáni Kadiguliban rendezik meg, ahol a helyiek már elkezdtek „ráhangolni” a meccsekre. Az észak-darfuri Fasherben is lesznek mérkőzések, ott egyébként békefenntartók állomásoznak. Mind két város közigazgatási központnak számít, ahol nem rég többször is fegyveres összecsapások voltak a lázadók és a kormányerők között.  A nyitómérkőzést a dél-kordofáni El Jilal Kadugli és az ugandai URA játssza. Az ugandai csapát már Dél-Kordofánban tartózkodik, a játékvezetők is megérkeztek.  Az ugandai URA csapat kapitánya Augustine Nsumba egyébként elmondta, hogy szerintük Kadugli „biztonságos hely” és a csapatukat is szívélyesen fogadták a helyiek. A helyi kormányzó Ahmed Harun személyese is találkozott a játékvezetőkkel és a játékosokkal.        

 A Cecafa tornán résztvevő klubok és a csoportbeosztások

A csoport

B csoport

C csoport

El Merrikh El Fasher (szudáni)

Rayon Sport (ruandai)

Al Hilal Kadugli (szudáni)

APR (ruandai)

Express (ugandai)

Al Ahly Shandy (szudáni)

Vital’O (burundi)

Ports (Dzsibuti)

URA FC (ugandai

Elman (szomáliai)

Electric Sport (csádi)

 

 A kormányzó a Cecafa főtitkárával is találkozott, akinek megmutatta a városban található, 25 ezer fő befogadására alkalmas stadiont is, ahol a nyitómérkőzést fogják lejátszani. A kormányzó elítélte és éles hangon kritizálta azokat a klubokat, amelyek lemondták a részvételt. Harun kormányzó kijelentette, hogy a távolmaradók jobban teszik, hogyha „befogják a szájukat ”, mert  magatartásukkal hozzájárulnak a rendezvény „aláásásához”. 

Dél-Kordofánban működik az SPLM-N lázadó szervezet, amely 2011-ben indított felkelést a központi vezetés ellen. A lázadók nemrég egy rövid időre Kadigulit is elfoglalták. Észak-Darfurban már jó ideje tart a felkelés, ott az ENSZ és az Afrikai Unió békefenntartói próbálnak rendet tenni, egyelőre sikertelenül. A helyi lázadók június 15-én vették tűz alá Fashert. Egy békefenntartó életét veszítette a támadás során. Észak-Darfurban komoly problémát jelent az is, hogy a térségben számos fegyveres rablóbanda is működik, amelyek rettegésben tartják a lakosságot.  

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez