Segély nélkül, remény nélkül – menekültsors Dél-Szudánban

Dél-Szudán, Dzsuba – A dél-szudáni hatóságok megakadályozták a segélyszervezeteket, hogy Jonglei államban gondoskodjanak  120 ezer ember ellátásáról. A rászorulók többsége a harcok elől menekült el, sokan mocsaras területeken húzták meg magukat, ahol nagy az esélye annak, hogy maláriások lesznek – jelentette az Orvos Határok Nélkül (MSF) szervezet.

Az MSF munkatársa elmondta, hogy a menekülteknek nincs ivóvizük, élelmiszerük és gyógyszerük. A többség ráadásul lassan több mint egy hónapja hagyta el az otthonát, miután harcok robbantak ki a hadsereg és a lázadók között a környéken. Jongeli állam Dél-Szudán legproblémásabb területe, ahol 2011-től kezdődően etnikai összecsapások robbantak ki. A térség emellett rendkívül elmaradott, alig vannak egészségügyi létesítmények és járható utak. Az MSF munkatársa elmondta, hogy Pibor körzetben összesen két kórház található, amelyeket viszont nemrég kifosztottak és leromboltak a harcokban. A helyiek gyakorlatilag csak a helyi humanitárius szervezetektől kapnak orvosi ellátást. Bart Janssens, az MSF műveleti igazgatója elmondta, hogy katasztrófa fenyeget, ha a rászorulók nem kapnak azonnal segítséget. Janssen azt is elmondta, hogy Pibor körzetben bujkál, ahol hamarosan beköszönt az esős évszak és ilyenkor a víz teljesen elárasztja a vidéket. Ez pedig azt jelenti, hogy a menekülteket kiszorítja a víz. Az MSF többször is kért engedélyt a dél-szudáni hatóságoktól, hogy bemehessenek a területre, de a kérést a hatóságok elutasították. 

Jonglei államban főleg a Murle és a Nuer törzs tagjai élnek, akik között ellenséges a viszony. A két törzs között elsősorban a földterületek és a legelők birtoklásáért folyik a harc. 

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez