Tapasztalt német diplomata a MONUSCO élén a Kongói DK-ban

Amerikai Egyesült Államok, New York – Ban Ki Mun ENSZ főtitkár Martin Kobler német diplomatát nevezet ki különleges megbízottnak a Kongói Demokratikus Köztársaságba. 

 

Martin Kobler az amerikai Roger Meece-t váltja, akinek megbízatása júliusban jár le. Kobler jelenleg az ENSZ különleges megbízottja Irakban, korábban az Afganisztánban is szolgált. Kobler gyakorlatilag az ENSZ békefenntartó misszió (MONUSCO) irányítását látja majd el, amely Kelet-Kongóban működik, jelenleg 17 ezer kéksisakos teljesít szolgálatot a kötelékében. A missziót 3000 katonával erősítik meg, akik harci feladatokat is ellátnak majd. Kelet-Kongóban a legnagyobb problémát a biztonsági helyzet jelenti, hemzsegnek a különböző lázadó szervezetek, amelyek hadban állnak a központi vezetéssel.

 A legnagyobb és legerősebb lázadó szervezet Kelet-Kongóban az M23, amely felfüggesztette a béketárgyalásokat a kinshasai vezetéssel. Az M23-ban főleg tutszik szolgálnak, akik a 2009-es béke-megállapodás után csatlakoztak a kongói reguláris hadsereghez. A lázadás 2012-ben tört ki a térségben. A megerősített ENSZ missziónak egyébként az lesz a fő feladata, hogy semlegesítse az M23-at és más lázadó szervezeteket az ásványkincsekben gazdag régióban.    

A MONUSCO a csapaterősítések mellett drónokat is kap, hogy hatékonyabb felderítést végezhessen. Kelet-Kongó ugyanis nehéz terep, ahol kevés a járható út és az egész térséget őserdők borítják, ahol könnyen el tudnak rejtőzni a lázadók. 

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez