Krumpli, tonhal konzerv, ásványvíz, tejtermék, tojás, vörös hús – még lehetne sorolni, hogy melyik termékek fogyasztói árát vágta meg a kormány egy rendelettel. Van, ami csaknem 50 százalékkal lett olcsóbb, de a termékek többségénél 5-10 százalékos az árvágás. A kormány ezzel a szabályozással és hozzárendelt, szigorúnak hirdetett ellenőrzéssel akarja elejét venni a társadalmi válság további mélyülésének. Szakértők, így például az Afrikai Fejlesztési Bank elemzői is, arra figyelmeztetnek, hogy az állami ártámogatás kockázatos és nagyobb bajt okozhat, mint amilyet meg akarnak vele akadályozni. A szakértők e tárgyban írt tanulmányokra hívják fel a figyelmet. Ezek szerint az ilyen formán a szegényeknek szánt támogatás inkább a középosztálynak jut, a termelőket pedig a szürkegazdaság felé tereli az állami beavatkozás.