Több ezren követelnek szabadságot Etiópiában

Etiópia, Addisz-Abeba – Több ezren tüntettek az etióp fővárosban, bebörtönzött újságírók és aktivisták szabadon engedését követelték a kormánytól. A kelet-afrikai országban 2005 óta nem vonult ekkora tömeg az utcára.

0A demonstrálók szabadságot és igazságot követeltek. A megmozdulást az ellenzéki Semayawi (Kék) pártszervezte, amelynek vezetője a Reutersnek elmondta, hogy a politikai foglyok szabadon engedése mellett további lépéseket is várnak a kormánytól. Az ellenzéki vezető azt követelte, hogy a kormány haladéktalanul vegye fel a harcot a korrupció ellen, számolja fel a hatalmas munkanélküliséget és csökkentse az infláció mértékét. Az országban és külföldön sokan azzal vádolják a kormányzó ERDF pártot, hogy folyamatos nyomás és ellenőrzés alatt tartja az ország lakosságát, e korlátozza a civil szervezetek működését. Nemzetközi emberjogi szervezetek korábban többször is jelezték, hogy a 2009-ben bevezetett anti-terrorista törvényt a kormány arra használja fel, hogy elhallgatassa politikai riválisait és azokat az újságírókat, akik kritizálják működését. A többségük jelenleg börtönben ül.  A The Committee to Protect Jorunalist szervezet szerint Etiópiában lassan annyi újságírót zártak börtönbe, mint Eritreában, amely a világ egyik legelzártabb országa.

A mostanihoz hasonló tömegmegmozdulás 2005-ben volt az országban. Akkor több száz demonstráló halt meg az utcai zavargásokban. A jelenlegi miniszterelnök, Hailemariam Desalegn 2012 szeptemberében vette át az ország irányítását, miután elődje, Meles Zenawi váratlanul meghalt.         

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez