Elfogták a szomáliai al Shabab vezérét

Szomália, Mogadishu – Abdikafi Mohamed Ali-t, a radikális iszlamista lázadó szervezet vezetőjét Puntaföldön fogták el. Puntaföld Szomália északi részén található, 1998-ban kikiáltotta a függetlenségét és önálló államként definiálja magát, de egyetlen ország sem ismeri el. 

A puntaföldi biztonsági miniszter, Khalif Isse azt mondta a BBC-nek, hogy a rajtaütést Bossasóban hajtották végre a puntaföldi biztonsági erők. Az akcióban az al Shabab vezetője megsérült és egy katona elesett. A várost a puntaföldi hatóságok teljesen lezárták, hogy az al Shabab lázadók ne tudjanak megszökni. A hajsza jelenleg is tart. A miniszter elmondta, hogy kedden egy újságírótól értesültek arról, hogy a lázadó vezér hol bujkál. Az akciót ezután kezdték el szervezni.    

Az al Shabab az legnagyobb és legerősebb lázadó szervezet Szomáliában, szövetségben áll az al Kaida nemzetközi terrorista szervezettel és a szomáliai kalóz klánokkal. Az al Shabab az elmúlt két évben jelentősen meggyengült, miután a kenyai és az etióp hadsereg offenzívát indított ellenük és kiűzte őket a nagyobb városokból. Ennek ellenére a lázadó szervezet még mindig ellenőrzése alatt tartja az ország központi régiójának jelentős részét.

A puntaföldi hatóságok még 2012-ben jelezték, hogy a kenyai és az etióp katonai offenzíva után az al Shabab lázadók folyamatosan szivárognak be a területre. A lázadók egy bázist is kiépítettek Galagalában és rejtekhelyeik is vannak a térség erdős, illetve hegyvidékes területein, amelyek Bossasótól nyugatra találhatóak. 

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez