Az ENSZ erősítést küld a két Szudán határára

Amerikai Egyesült Államok, New York – Az ENSZ Biztonsági Tanácsa jóváhagyta az UNISFA megerősítését. A misszió Abyeiben működik.  A térség vitatott hovatartozású terület a két Szudán között.

Az ENSZ 1100 kéksisakossal erősíti meg a békefenntartó missziót, miután egy hónapja fegyveresek megöltek egy helyi törzsi vezetőt és egy etióp békefenntartót. Az UNIFSA jelenlegi létszáma 4200, valamennyien etióp katonák. Ban Ki Mun ENSZ főtitkár korábban többször is jelezte, hogy a missziót meg kell erősíteni, hogy hatékonyabban tudja ellátni a feladatát. Az ENSZ főtitkár azt is elmondta, hogy Abyeiben komoly biztonsági kockázatot jelentenek a különböző fegyveres szervezetek. Abyei szudáni fennhatóság alatt áll, de a déliek is magukénak követelik a legelőkben és olajlelőhelyekben gazdag területet.

Abyeiben május 4-én a misseriyai arabok megtámadtak egy ENSZ konvojt, amely a Ngok Dinka törzs vezetőjét szállította. Az Abeiyben élő Dinkák Dél-Szudánhoz, míg a misseriyai arabok Szudánhoz szeretnének tartozni. A kartúmi vezetés fegyverekkel is támogatja a misseriyai arabokat, akik főleg pásztorkodásból élnek. A terület hovatartozásáról elvben népszavazás döntene, de még az előkészületeket sem sikerült megkezdeni. Túl feszült a viszony.   

Abyeiben a Ngok Dinkák őslakosoknak számítanak, míg a misseriyai arabok bevándorlók. Az ENSZ információi szerint évente körülbelül 100 ezer misseriyai arab érkezik a térségbe. A misseriyaiak a becslések szerint 1,6 millió marhával rendelkeznek. A Dinka törzsfőnök meggyilkolása óta a két közösség viszonya kiéleződött, gyakoriak a fegyveres összecsapások. Az ENSZ BT felszólította a két Szudánt, hogy működjön együtt az UNIFSA misszióval. 

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez