Segélypénzek nem mehetnek adóparadicsomokba!

Franciaország, Párizs – A francia kormány döntése alapján a jövőben nem utalnak át fejlesztési segélyeket olyan országok bankjain keresztül, melyek adóparadicsomnak minősülnek. A Párizsban működő OECD 17 ilyen országokat sorol fel, a segélypénzeket a jövőben nem lehet ide utalni!

 

A közismert adóparadicsomokon kívül olyan államok is szerepelnek a tilalmi listán, mint Svájc vagy Libanon. Pascal Canfin, a francia fejlesztési hivatal főnöke azzal indokolta a döntést, hogy az adófizetők pénzét nem lehet olyan államokba utalni, ahol nem tudják pontosan nyomon követni: mi is lesz a pénzzel?! Több afrikai állam vezetőjével kapcsolatban is felmerült korábban a gyanú, hogy a segély és fejlesztési pénzeket a saját számlájára utalta át és a rászorulók abból nem láttak semmit sem! Szomália esetében például  az ENSZ jelentése azt állapította meg, hogy a fejlesztési segélypénzek nagyrészt  egészen egyszerűen eltűntek!
Franciaországban éppen most kezdődik annak a volt költségvetési miniszternek a pere, aki Svájcba utalt át jelentős összegeket, melyeket el akart titkolni az adóhivatal elől. Svájc az Európai Unió nyomására ígéretet tett arra, hogy a jövőben együttműködik a külföldi adó hatóságokkal, ha ezt kifejezetten kérik. Franciaországban azonban biztosak akarnak lenni, hogy minden vizsgálat nélkül is oda jutnak a fejlesztési segélyek, ahova szánják őket, ezért Svájcot és 16 másik adóparadicsomot tilalmi listára helyeztek Párizsban.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez