Darfur a „földi pokol”, 300 ezren menekültek el az idén

Szudán, Darfur – Az elmúlt öt hónapban csaknem 300 ezer ember menekült el Szudán Darfur régiójából, ahol továbbra is komoly problémát jelent a szegénység és a közbiztonság hiánya – jelentette az ENSZ.

 

Valeria Amos az ENSZ humanitárius szervezetének vezetője Darfurban azt mondta, hogy az elmúlt két évben összesen nem menekültek el annyian Darfurból, mint az idén. Amos szerint a helyzet rendkívül aggasztó, és a nemzetközi közösségnek jobban oda kellene figyelnie a térségben zajló eseményekre. Amos azt is elmondta, hogy a menekültek többsége az élelmiszerhiány és az embertelen körülmények miatt ment el. Darfurban a helyiek helyzetét az időjárás is nehezíti. Nyáron ugyanis elviselhetetlen a hőség és semmi sem terem meg a térségben. Az emberek többségének pedig kilométereket kell gyalogolnia azért, hogy ivóvízhez jusson.

Darfurban 2003-ban népirtást követtek el. Azóta legalább 1,4 millió ember él menekülttáborokban, ahol rendkívül nehéz a megélhetés. Amos elmondta, hogy a segélyszervezetek nem tudják ellátni az összes menekültet.

Áprilisban a nemzetközi donorok jelezték, hogy készek 3,6 milliárd dollárral hozzájárulni Darfur újjáépítéséhez. A segélyszervezetek szerint ez nem elég, legalább 7 milliárd dollárra lenne szükség. Az egyik legnagyobb probléma továbbra is az, hogy gyakoriak a fegyveres összecsapások a térségben a helyi őslakosok és az arab törzsek között. 

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez