Lopják a fát! Kínai kereskedők letarolják az értékes erdőségeket Mozambikban

Mozambik, Kína –  Ezt állítja az Environmental Investigation Agency vizsgálata, amely az elmúlt hat évre terjedt ki. A nemzetközi szervezet szerint Mozambik Kínába irányuló fakivitelének a 48%-a illegális volt!Sem a fák kivágására sem pedig a kivitelére nem voltak meg a szükséges engedélyek!

Hogy tudták ezt megcsinálni a kínai kereskedők? Úgy, hogy lefizették az illetékes kormányzati embereket Mozambikban. Emiatt Afrika egyik legszegényebb országa több tízmillió dolláros veszteséget szenvedett el. Épp ezért a nemzetközi szervezet azt javasolja, hogy függesszék fel a fa kivitelét Kínába, amíg alaposan ki nem vizsgálják a visszaéléseket.
Kínában szinte korlátlan az érdeklődés az értékes faanyagok iránt, ezért a kereskedők minden eszközt megragadnak a nyersanyag beszerzése érdekében. Ez nemcsak pénzügyi veszteségeket okoz Mozambiknak, hanem komoly környezeti károkat is: a letarolt erdők helyén általános a pusztulás és a környezet károsodása. Mozambik gyorsan növekszik 1992, a polgárháború vége óta, de a környezetvédelmi szempontokat teljes mértékben elhanyagolják, és ezt használják ki a kínai kereskedők, akik az értékes faanyag csaknem felét illegálisan csempészik ki Mozambikból.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez