Váratlan bejelentés Madagaszkáron, Rajoelina is indul az elnökválasztáson

Madagaszkár, Antananarivo – A szigetország jelenlegi elnöke Andy Rajoelina bejelentette, hogy indulni fog a júliusi elnökválasztáson.    

Rajoelina januárban még azt mondta, hogy nem fog indulni az elnökválasztáson. Az elnöknek magyarázatott kell adnia döntésére, mert indulási szándékának bejelentésével megsértette a Dél-afrikai Fejlesztési Közösség (SADC) által kidolgozott 2011-es rendezési tervét, amely szerint Rajoelina és Marc Ravalomanana exelnök nem vehet részt amegmérettetésen. Rajoelina korábban rábólintott a tervre és elfogadta a feltételeket.  A bejelentés után az elnök Tanzániába utazott, hogy találkozzon Jakaya Kikwete elnökkel, aki a SADC védelmi és biztonsági bizottságának soros elnöke.    

A száműzetésben élő Marc Ravalomanana szóvivője jelezte, hogy a volt elnök a hazatérését tervezi és indulni szeretne az elnökválasztáson. Ravalomananát a távollétében egyébként életfogytiglani börtönbüntetésre ítélték. Andry Rajoelina 2009-ben puccsal vette át a hatalmat az országban. A 38 éves elnök nem rendelkezik komoly politikai múlttal, korábban lemezlovasként dolgozott éjszakai szórakozóhelyeken.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez