A hagyma felfutó ágazat a növénytermesztésben, Szenegálban, Tíz év alatt megduplázódott a termésmennyiség. Általában azoknak a gazdáknak éri meg a hagymázás, akik az év másik felében rizzsel foglalkoznak. Ugyanakkor a termesztési feltételek és technológiák még nem tökéletesek. A szenegáli hagyma sokkal nagyobb víztartalommal bír, mint az európai, ezért nehezebben és rövidebb ideig tárolható. Viszont az ára alig tér el a holland import hagymáétól. A kormányzat megpróbálja behozatali korlátozással a hazai terméket jobb helyzetbe hozni, ezt viszont a kereskedők kijátsszák. Hivatalosan februártól augusztusig lenne tilos hagymát importálni, a kereskedők viszont a tilalmi időszak előtt bespájzolnak, és folyamatosan terítik a piacon holland árut. A szenegáli hagymások szervezete szerint önellátó lehetne az ország, de ahhoz el kellene érni az európai termésátlagot, ami 80 tonna hektáronként, szemben a szenegáli 15.25 tonnával.
Kiemelt