Békés zsidó zarándoklat, iszlamista részvétellel Tunéziában

Tunézia, Dzserba – Békésen ért véget a zarándoklat a Girba zsinagógánál. Ez Afrika legrégibb zsidó temploma. A zarándoklaton több száz tunéziai és külföldi zsidó vett részt a rendfenntartók rendkívüli készültsége mellett.

Három éve volt utoljára ilyen békés és jó hangulatú a girbai zarándoklat. Az adománygyűjtés, a jótékonysági árverés, amelyet a helyi hitközség támogatására bonyolítottak le, az ünnepi menetekkel és imádságokkal ismét emelkedett hangulatúak voltak. A pénteken kezdődött és vasárnap befejeződött zarándoklaton részt vett a tunéziai idegenforgalmi miniszter, a főrabbi és a francia nagykövet is. A több száz helyi zarándok mellett voltak néhány Izraelből is. A turisztikai miniszter beszédében biztosította a zarándokokat, hogy az új Tunézia elismeri a vallások egymás mellett élését a tolerancia, a testvériség és biztonság jegyében. A tunéziai főrabbi arra kérte a tunéziai zsidókat, bárhol is legyenek a világon, hogy támogassák hazájukat, fektessenek be Tunéziában. A tunéziai zsidó közösség ma körülbelül másfél ezer lelket számlál. A függetlenség elnyerése előtt jóval nagyobb, százezres volt a közösség.

2002-ben éppen itt a girbai zsinagógánál követtek el öngyilkos merényletet, amelyet az al-Kaida vállalt magára. A robbantásban 21-en haltak meg.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez