Vörös admirális, volt first lady- elnökválasztásra készül Madagaszkár

Madagaszkár, Antananarivo – Didier Ratisraka volt madagaszkári államfő bejelentette, hogy jelölteti magát a júliusban esedékes elnökválasztáson. A 76 éves veterán politikus 11 évig élt száműzetésben, ahonnan nemrég tért vissza hazájába. Az indulók között van még Marc Ravalomanana exelnök felesége is.  

A szigetországban 2009 óta meglehetősen zavaros a politikai helyzet. Abban az évben az ország jelenlegi átmeneti elnöke, Andry Rajoelina puccsal vette át a hatalmat. A gazdaság megsínylette a politikai bizonytalanságot, a befektetők elkerülték az országot és az idegenforgalom is jelentősen visszaesett. A hosszas és sokszereplős egyeztetések nyomán megszületett rendezései terv értelmében Andry Rajoelina és Marc Ravalomanana nem indulhat az elnöki posztért. A voksolást július 24-én tartják meg.

De vannak mások. Például Didier Ratisraka, aki veterán politikusnak számít, korábban a haditengerészet admirálisa volt. 1976-ben vette át a hatalmat és 1993-ig irányította az országot, majd 1996-ban választás útján ismét visszatért az elnöki székbe. 2002-ben viszont nem volt hajlandó elismerni választási vereségét Marc Ravalomanannával szemben és az országban zavargások robbantak ki. Ratisraka végül elhagyta Madagaszkárt és Franciaországba ment. 2003-ban a madagaszkári bíróság 10 év kényszermunkára és börtönbüntetésre ítélte. Marc Ravalomanana gazdag üzletember és korábban a főváros főpolgármestere volt, mielőtt az elnöki székbe került.  2009-ben Andry Rajoelina a hadsereg elitgárdájának támogatásával puccsot hajtott végre az országban és száműzetésbe kényszerítette Ravalomananát, aki jelenleg Dél-Afrikában él. A volt elnököt távollétében börtönbüntetésre ítélték. Andry Rajoelina, a puccs előtt lemezlovasként dolgozott és éjszakai szórakozóhelyeken lépett fel. 33 éves volt, amikor átvette a hatalmat az országban.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez