Hosszú száműzetés után hazatért a „vörös admirális”, Madagaszkár egykori elnöke

Madagaszkár, Antananarivo – 11 év száműzetés után visszatért a 76 éves Didier Ratsiraka volt madagaszkári államfő, hogy részt vegyen a fővárosban megrendezésre kerülő nemzeti megbékélési konferencián.    

Didier Ratsiraka 1975 és 1991, majd 1996 és 2002 között volt Madagaszkár elnöke. A 2001-es elnökválasztás után Ratsiraka nem volt hajlandó elismerni választási vereségét Marc Ravalomananával szemben, ami miatt az ország politikai káoszba süllyedt. A krízis miatt a szigetország gyakorlatilag két része szakadt, két fővárosa, két kormánya és két hadserege volt. Ratisraka végül 2002-ben elhagyta az országot és Franciaországba ment. Ravalomanana elnöksége alatt Ratsirakát öt év kényszermunkára, majd 10 év börtönbüntetésre ítélték. Ravalomanana elnök ellen 2009-ben hajtottak végre puccsot Andry Rajolina vezetésével, aki jelenleg Madagaszkár ideiglenes elnöke. Ravalomanana azóta Dél-Afrikában él száműzetésben. Rajolina, miután átvette a hatalmat az országban, többször is kijelentette, hogy Ratsiraka bármikor hazatérhet. A volt elnök 2011 novemberében vissza is tért, de csak két hétig tartózkodott az országban, utána visszament Franciaországba.

 

Ratisraka a hazájába több becenevet kapott. Sokan csak „debának” szólították, ami helyi nyelven azt jelenti, hogy főnök vagy rossz fiú. De elnöksége alatt gyakran csak „vörös admirális”-ként emlegetették. 

 

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez