Dél-Szudáni katonák véres megtorló akciója egy kórház ellen

Dél-Szudán, Dzsuba – Öt egészségügyi dolgozó halt meg, amikor a dél-szudáni hadsereg katonái megrohamoztak egy kórházat. Egy helyi politikus azt mondta, hogy a katonák megtorló akciót hajtottak végre.

 

Az incidens Loremában történt. A BBC helyi munkatársa azt mondta, a katonák azután hajtották végre az akciót, miután a helyi kormányzó nyolc testőrét marhatolvajok megölték. A környéken élő emberek egyébként megtanultak együtt élni a háborúskodással, állig fel vannak fegyverezve és még vállról indítható rakétájuk is van. David Mayo parlamenti képviselő azt mondta, hogy a katonák válogatás nélkül lőttek mindenkire a kórházban. Egy orvos, egy beteg és négy nővér meghalt az akcióban. A politikus azt is elmondta, hogy a katonák gyújtogattak is. Nemzetközi civil szervezetek korábban többször is azzal vádolták a dél-szudáni hadsereget, hogy súlyosan megsérti az emberi jogokat és semmibe veszi az emberi életet. A helyi kormányzó nem nyilatkozott a történtekről, csupán annyit közölt, hogy a katonák a civil védelmére érkeztek a városba. A térség lakóinak többsége marha pásztorkodásból él. Az állatokat gyakran fizetőeszközként használják pénz helyet.   

Egy hete egy fegyveres banda 750 marhát hajtott el. A helyi kormányzó emberei és a biztonsági erők hajtóvadászatot indítottak a banda után, de a fegyveresek lemészárolták őket.  Egy helyi biztonsági tiszt azt mondta, hogy az összecsapásban kilenc rendőr, öt fegyveres és két civil meghalt. A fegyveres banda tagjai ezt követően a közeli hegyekben húzták meg magukat. A helyi kormányzó az incidens után hívta be a hadsereget, hogy megvédje a civileket. Egyelőre nem tudni, hogy miért a kórház volt a bosszú célpontja. 

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez