A hosszú átmenet vége?- megvan a parlamenti választás időpontja Guineában

Guinea, Conakry – A választást június 30-án tartják meg az országban, ezzel lezárulhat a hosszúra nyúlt átmeneti időszak a nyugat-afrikai államban.

A parlamenti választást eredetileg 2011-ben kellett volna megrendezni, de a kormány és az ellenzéki erők közötti nézeteltérések miatt többször is el kellett halasztani. Az ellenzéki pártok azzal vádolták meg Conde elnököt és kormányát, hogy választási csalásokra készül. Az ellenzék egyik fő követelése az volt, hogy a dél-afrikai Waymark cég függessze fel a tevékenységét az országban, a vállalat Conde elnöktől arra kapott megbízást, hogy készítse elő a választást. Az ellenzék azt kifogásolta, hogy a dél-afrikai cég túlságosan is „jóban van” az ország jelenlegi vezetésével. A bírálók szerint félő volt, hogy a hatalom a cég segítségével megpróbálja manipulálni a parlamenti választást. Az ellenzék emellett azt is követelte, hogy a külföldön tartózkodó guineai állampolgárok is szavazhassanak. 

A kormány viszont közölte, nincs már idő arra, hogy másik céget keressenek a választás előkészítésére. A kormány szóvivője kijelentette, hogy a Waymark megbízható, ráadásul szavazási rendszere véd a csalások ellen. ( Ez fordulat, korábbi hírek arról szóltak, hogy a kormány visszavonta a Waymark megbízását. a szerk. megj.) Az ellenzéki és a kormány képviselői egy hete ültek ismét tárgyalóasztalhoz, hogy megvitassák a választás előkészítését. A párbeszéd végül megszakadt és az ellenzék ismét kivonult, miután a kormány az egyeztetések idején is folytatta a szavazás előkészítését, pedig az ellenzék a folyamat felfüggesztését követelte.  Még a szavazás bojkottját is felvetette.

A tét óriási, mert a külföldi donorok jelezték, csak akkor folyósítják a befagyasztott többmillió dolláros segélyeket, ha szabad és tisztességes választást tartanak az országban.  

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez