Szudán és Dél-Szudán: első vizit viszály után

Dél-Szudán, Juba – Szigorú biztonsági intézkedések közepette kezdődött meg Omar Al Basir szudáni elnök első látogatása Dél-Szudánban. Jubában, Dél-Szudán fővárosában minden autóst igazoltatnak a rendőrök. A repülőtérről a városba vezető utat lezárták. A repülőtéren mindkét állam himnuszát eljátszották.

Dél-Szudán 2011-ben vált ki Szudánból hosszú polgárháború után. A függetlenség kikiáltása óta permanens viták jellemzik a két állam viszonyát. Az egyik vitatott kérdés az olaj, a másik a határok ügye. Dél-Szudán örökölte a felosztás után az ország olajkészletének háromnegyed részét, ám az olajvezeték a külvilág felé Szudánon át vezet! Mennyit fizessen Dél-Szudán az olajvezetékek használatáért? A vita olyannyira elmérgesedett, hogy Dél-Szudán tavaly leállította az olajszállítást. Mindkét állam a csőd szélére sodródott. Végül Addisz Abebában megállapodtak és az olaj újra megindult a vezetékeken. Ám még mindig nem világos, hogy Dél-Szudán mennyit fizet ezért Szudánnak. Omar Al Basir elnök erről is tárgyal Dél-Szudán elnökével, Salva Kiir-rel.
A másik rendezetlen probléma a határok ügye. Addisz Abebában abban állapodtak meg, hogy visszavonják a fegyveres erőket a határtól és fegyvermentes zónát hoznak létre a 2000 kilométeres határ mentén. Ám ez még nem történt meg. Erről is eszmét cserél a két Szudán egymást mérsékelten kedvelő államfője, hiszen tisztában vannak vele: csőd szélén álló államok akkor is meg kell, hogy állapodjanak, ha legszívesebben a pokolba kívánják szomszédjukat, mint a két Szudán esetében.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez