A gyémántkereskedők okozták Bozizé elnök bukását a Közép-afrikai Köztársaságban?!

Közép-afrikai Köztársaság, Bangui – A gyémántkereskedők pénzelték a Seleka gerilla szervezetet, amely szinte puskalövés nélkül foglalta el a Közép-afrikai Köztársaság fővárosát-jelentette az RFI. A francia közszolgálati rádiónak az ország vezető gyémántkereskedője nyilatkozott.

Ő az új “elnök”, a Seleka vezér “bányászati tanácsadója”. Miért támogatták a gyémántkereskedők Bozizé fő ellenfelét? Mert 2008-ban egyszerűen lefoglalta a gyémántkereskedők áruját, államérdekről beszélve. Azóta sem tudja senki, hogy mi lett a gyémántokkal! “Ez egészen egyszerűen rablás volt! Az állam úgy viselkedett, mint egy gengszter! Ráadásul ma se tudjuk, hogy mi lett a gyémántjainkkal?!”- háborog még öt év múltán is az ország legnagyobb gyémántkereskedője.
  Az RFI beszámolójából az is kiderül, hogy nemcsak azzal mértek csapást Bozizé elnökre a feldühödött gyémántkereskedők, hogy pénzelték az ellene harcoló gerillaszervezetet, hanem azzal is, hogy árujukat nem otthon, hanem Szudánon keresztül értékesítették, és ily módon megfosztották az államot fontos adóbevételektől. A gyémántkereskedők most az új rezsimet támogatják, ám az afrikai országok többsége nem ismeri el az új kormányzatot, mert az nem választások útján került hatalomra. A gyémántkereskedőket mindez nem nagyon zavarja, és arra mutatnak rá, hogy Bozizé elnök is puccsal került hatalomra. Éppúgy, mint régebbi elődje Bokassa “császár”, aki gyémántokkal ajándékozta meg Franciaország akkori elnökét,Valery Giscard D Estaing-t. A francia államfő 1981-es választási vereségében nagy szerep jutott Bokassa “császár” gyémántjainak. Maga Bokassa viszont vígan uralkodott tovább éppúgy, mint most Djotodia, a gerillavezérből lett “elnök”, aki neves elődjéhez hasonlóan élvezi a gyémántkereskedők támogatását a Közép-afrikai Köztársaságban.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez