Nem akarjuk iszlamizálni a Közép-afrikai Köztársaságot! – hangsúlyozta az új “elnök” Banguiban

Közép-afrikai Köztársaság, Bangui –   “A Közép-afrikai Köztársaság világi állam volt és az is marad. Én muzulmán vagyok, de nekem, mint elnöknek az ország minden polgárát szolgálnom kell!”- jelentette ki Michel Djotodia, aki a lázadók élén elfoglalta Banguit és elnökké kiáltatta ki magát.

Az ország keresztény polgáraiban ennek ellenére fennmaradt a gyanú, hogy a lázadók az iszlámot képviselik és háttérbe akarják szorítani a keresztényeket. A bukott elnök egyenesen azzal vádolta meg a lázadókat, hogy azok dzsihád harcosok és a sariat akarják bevezetni. Felhívta a figyelmet arra is, hogy a lázadók két alvezére Szaúd-Arábiában és Katarban végezte tanulmányait és ott a szigorú vahabita szekta tagjai lettek. Tény, hogy amikor az új “elnök” pénteken megérkezett a nagymecsethez Banguiban, olyan hatalmas Allah Akbar kiáltás hallatszott a fővárosban, hogy az ablakok is beleremegtek.
  A katolikus székesegyház környékén viszont fosztogattak a lázadó katonák. Az érsek  arról nyilatkozott a France24 közszolgálati csatornának, hogy a keresztény hívőket kizsebelték, sőt néhány hívőnek még az autóját is megpróbálták elvenni. Az érsek  felszólította az új “elnököt”, hogy tartsa tiszteletben a vallási békét, amely a függetlenség kikiáltása óta jellemzi a Közép-afrikai Köztársaságot. Válaszul a muzulmán közösség vezetője mérsékletre hívta fel az iszlám követőit és ő is az 50 éves vallási béke fontosságát hangsúlyozta. Közben  a diplomatákat az nyugtalanítja, hogy a lázadók korábbi bázisa, az ország északi része semmiféle állami ellenőrzés alatt nem áll, és emiatt valódi dzsihád harcosok érkezhetnek oda Maliból vagy Nigériából.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez