Mugabe maradt az EU-s tilalmi listán

Belgium, Zimbabwe –  81 politikus és 10 cég esetében függesztette fel a szankciókat az Európai Unió a sikeres alkotmányjogi népszavazásra hivatkozva. Az új alkotmány kibővíti az emberi jogokat és csak két periódusra korlátozza az elnök hatalmát. Robert Mugabe elnök Zimbabwe függetlensége óta folyamatosan hatalmon van, ez az új alkotmány szerint a jövőben már nem lenne lehetséges.

Ennek ellenére a 89 éves államfő nem mutat hajlandóságot a távozásra és többször jelezte, hogy a következő választáson is indul. Emiatt vele szemben nem függesztette fel a szankciókat az Európai Unió. Az egyik szankció például arra vonatkozik, hogy Zimbabwe elnöke nem utazhat be az Európai Unió területére!
  Zimbabwében hamarosan választásokat tartanak, de még senki sem tudja, hogy pontosan mikor. Mugabe elnök ellenfele Tsvangirai kormányfő lesz. Ők már a legutóbbi választásokon is szembekerültek egymással. Akkor brutális leszámolások jellemezték a választást és emiatt szavazott meg szankciókat az Európai Unió. Azóta békésebb lett a helyzet, de kérdés, hogy ha újra felmerül a hatalom megosztásának ügye, akkor vajon mennyi szerepe lesz ebben az új alkotmánynak és mennyi Mugabe elnök személyes hatalmának, amely Zimbabwe függetlenségének kikiáltása óta csak ritkán kérdőjeleződött meg az egykori Dél-Rhodesiában,  a mai Zimbabwében.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez